среда, 29 июня 2011 г.

Творчий вечір поетеси Наталії Замулко-Дюбуше


СВОБОДА, П’ЯТНИЦЯ, 17 ЧЕРВНЯ 2011 РОКУ No. 24
КИЇВ. – 18 травня в Центральному державному архіві закордонної україніки (ЦДАЗУ) відбувся творчий вечір української поетеси, письменниці та громадського діяча Наталії ЗамулкоДюбуше, яка проживає у Франції.На творчому вечорі побували представники
Міністерства закордонних справ (МЗС) України, Державного комітету архівів України, Музею культурної спадщини (філія Музею історії Києва), архівних установ України, а також колеги, родичі, друзі та прихильники творчости Н. Замулко. Серед них Заслужений художник України Тамара Гордова, голова Черкаського обласного відділення Спілки письменників України поетеса Валентина Коваленко, редактор блогу Н. Замулко у інтернеті Валерій Кравець.

Учасники вечора оглянули документальну виставку Літературна спадщина української еміґрації у фондах ЦДАЗУ“. З-поміж експонованих на виставці документів українських поетів-шістдесятників чільне місце зайняли рукописні вірші Н. Замулко „Я не звикну до чужого краю“, „Земля“, „Ворогам“, які надійшли до архіву на зберігання в квітні 2008 року з Пряшева (Словаччина). Відкрив вечір директор ЦДАЗУ Владислав Берковський, який у своєму вітальному слові підкреслив необхідність збереження документів україніки та надзвичайну потребу сучасної української спільноти й України в цілому в історичних, культурних та духовних надбаннях закордонного українства. В. Берковський звернув увагу на нелегкий життєвий та творчий шлях героїні зустрічі. ….
Протягом зустрічі Н. Замулко деклямувала вірші з свого творчого доробку „Україні“, „Отак собі при квітці і пташині“, уривок з триптиху „Чигиринські дзвони“. Відповідаючи на запитання‚ вона зізналася: „Я щаслива у шлюбі, щаслива своєю творчістю, своїми дітьми, щаслива тим, що я не загубилася в чужій країні, що мене знають, пам’ятають і я можу приносити користь людям“.
Посол з особливих доручень Департаменту зв’язків із закордонним українством та культурно-гуманітарного співробітництва МЗС України Віктор Войтович висловив своє захоплення творчістю поетеси. Щирі слова вдячности Н. Замулко висловила перший заступник голови Державного комітету архівів України проф. Ірина Матяш. Згадавши проблеми, що пов’язані з отриманням документів архівної україніки, вона привітала керівництво та співробітників архіву з помітним успіхом у цій справі та висловила сподівання, що творчий вечір Н. Замулко-Дюбуше стане першої ластівкою, яка сприятиме поповненню архівного фонду України. Т. Гордова представила одну з своїх картин,написану на вірш Н. Замулко „Отак собі при квітці і пташині“, сповнену символів української душі.
Своє захоплення непересічною творчою особистістю Н. Замулко-Дюбуше, її поезією висловили журналістка Лариса Чайка-Бражник та поетеса Валентина Коваленко.
Під час зустрічі було підписано угоду про передання особового архіву письменниці, документи якого є свідченням яскравої творчости, сповненої ностальгією і любов’ю до рідного краю.
На шанувальників творчости Н. Замулко-Дюбуше справили незабутнє враження її рядки:
Ой, до чого ж ти, любов моя, пригнічена,
Так словами і піснями омузичена?
Зацвіла земля роменом, сон-травою…
Вже ніколи ми не будемо з тобою.
Артем Папакін,
Олена Косенко



Комментариев нет:

Отправить комментарий